Zaposlitev za vse!

V okviru projekta Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje 2017–2022 smo v sodelovanju s Centrom IRIS posneli video Zaposlitev za vse, s katerim vam želimo predstaviti uspešne zgodbe zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Pri snemanju videa smo sodelovali z DŽ Inženiring, Dejan Žagar, s. p.

Video je razdeljen v več sklopov. V uvodu se dotakne problematike zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Nadaljuje s predstavitvijo petih delovnih inkubatorjev, ki so jih izvedli v Centru IRIS.

Uspešne zgodbe s praktičnimi usposabljanji nato predstavijo trije mladostniki. Opravljanje delovne prakse v podjetju Kronoterm je predstavil Tilen Kolenc, svoje izkušnje z delom v knjižnici Prežihov Voranc je z nami delila Karin Grom, Iza Jarec pa je spregovorila o usposabljanju v frizerskem salonu En frizeraj. O svojih izkušnjah pa so spregovorili tudi delodajalci, ki so omogočili praktična usposabljanja.

V intervjujih, ki so potekali v Centru IRIS s slepimi in slabovidnimi, z nami delijo svoje izkušnje o zaposlovanju in se nam predstavijo Tina Gostenčnik, ki je zaposlena v administraciji odvetniške pisarne Šelih in partnerji, Peter Zidar, ki dela kot asistent – strokovni delavec na Olimpijskem komiteju Slovenije in Miha Jakopin, ki dela kot telefonski operater na Inštitutu Jožefa Štefana.

V videu »Zaposlitev za vse« smo se trudili, da vam prikažemo tudi raznolikost poklicev, del in nalog, ki jih lahko opravljajo osebe s posebnimi potrebami, zato smo posneli tri intervjuje v realnem delovnem okolju in vam na takšen način predstavili zaposlovanje omenjenih oseb. V svoje delovno okolje so nas sprejeli: Sanja Kos, ki je zaposlena preko javnih del na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, Robert Merič, ki je redno zaposlen v podjetju Unija Sibit in Jure Srebrović, direktor zavoda Nova moč, ki izvaja osebno asistenco.

Vabimo vas, da si video ogledate in tudi vi razmislite o priložnostih za zaposlitev za vse.

Pripravo videa ZAPOSLITEV ZA VSE je omogočilo sofinanciranje Republike Slovenije in Evropskega socialnega sklada.