Poziv k oddaji glasov podpore

Naši otroci potrebujejo za boljši razvoj in napredek več! Podprite spremembe pri celostni obravnavi otrok s posebnimi potrebami.
Vsak vaš glas šteje!

Društvo Vesele nogice že od svoje ustanovitve naprej bori za spremembe obravnave otrok s posebnimi potrebami v javnem zdravstvu. Ne trdimo, da je sistem v celoti slab, potrebno ga je pa korenito spremeniti.

Obračamo se na naslove različnih inštitucij, ki naj bi bile pristojne za problematiko oseb s posebnimi potrebami, a zaenkrat brez uspeha. V vsem tem času je bilo opravljenih več razgovorov z nekaterimi pristojnimi, vendar žal le vljudnostnih. Nihče od udeleženih ni pokazal interesa, da bi se za naše otroke naredile korenite in nujno potrebne spremembe. Starši otrok s posebnimi potrebami pa si tudi z dobrodelnimi prireditvami ne moremo več pomagati, saj je problem prevelik, da bi ga reševala civilna inicitiva. Skrajni čas je, da se problematika reši na najvišji ravni. Z ustrezno zakonodajo.

Izoblikovali smo predlog za spremembe, ki ga lahko v celoti preberete TUKAJ. V njem opozarjamo predvsem na to, da je potrebno:

  1. spremeniti obravnavo v zgodnjem otroštvu in v fazi rasti individualno;
  2. uvesti individualne obravnave otrok s posebnimi potrebami z letnim analitičnim pristopom izvajanja programa v sodelovanju s starši;
  3. uvesti izobraževanja staršev o posameznih terapevtskih programih, primernih za njihovega otroka;
  4. nadzorovati koncesije v smislu analitičnih kriterijev (uspeh, napredek otroka, zadovoljstvo staršev, itd.) in pripraviti zakonsko podlago za plačilo izvajalcem, ki niso koncesionarji;
  5. staršem ali skrbnikom otrok s posebnimi potrebami ponuditi možnost, da obiskujejo in da si sami poiščejo ustrezne terapevte in kader, ki bi pripomogel k napredku otroka tudi v zasebnem sektorju;
  6. spremeniti način plačila opravljenih terapevtskih storitev;
  7. terapevti in strokovnjaki ustrezno izkažejo svoje znanje ter se prijavijo v ustrezno evidenco pri ZZZS;
  8. izbiro terapevta oz. strokovnega delavca se naj prilagodi potrebam posameznega otroka in naj bo usklajena z njegovim staršem oz. skrbnikom;
  9. financiranje metod, ki so uveljavljene v svetu in so dostopne tudi pri nas, vendar jih javno zdravstvo ne izvaja;
  10. obvezna vključitev staršev (več članov komisije) v komisijah, kjer se odloča o usodi naših otrok;
  11. ustanovitev regijskih rehabilitacijskih centrov, po vzoru URI Soča, z možnostjo izvajanja strnjenih programov.

Podpišite peticijo, povejte nam svoje mnenje in predloge. Pridružite se nam v boju za boljši jutri naših otrok.

Svoj glas podpore lahko oddate s pomočjo spodnjega obrazca. Po oddaji glasu boste na vaš email naslov prejeli sporočilo s povezavo, na katero morate klikniti, da potrdite vaš glas podpore.

Hvala!

Izrazite svojo voljo s podpisom peticije

[signature]

737 signatures

Povejte prijateljem:

   

Dragica basile

Z peticijo, oziroma njenimi zahtevami, se v celoti strinjam, saj le tako in zgodnja obravnava otrok lahko pripomore k boljši in celostni obravnavi. To pomeni tudi izobraževanje staršev, jim nuditi tudi psihično in strokovno podporo.

Tanja

Podpiram vaša prizadevanja za celostno obravnavo otrok s posebnimi potrebami. Pomoč našim otrokom potrebujemo sedaj. Razočarana sem nad sistemom, ki otroke postavlja v obrobje družbe in v neenakopraven položaj.

SIMON

Pozdravljeni,

upam in verjamem, da boste s svojo odločnostjo in voljo naleteli na pozitiven odziv pri določenih institucijah ter da se bodo razmere obrnile v dobro predvsem otrok in posledično tudi njihovih staršev, ki toliko ljubezni in volje, energije vlagajo v dobrobit svojega otroka.

Srečno, Simon