Aktivnosti skupine za starše

Biti starš otroka s posebnimi potrebami zagotovo ni lahko, je pa lažje v kolikor spoznaš, da v tej situaciji nisi sam, da nas je več, ki si delimo podobne zgodbe in izkušnje. In ravno naše izkušnje, nasveti, predvsem pa podpora in rama, na katero se lahko opreš, ko ti je hudo, nam zagotovo lahko pomagajo premagati marsikatero stisko. Včasih je dovolj le sproščeno druženje, klepet, sprehod, igra z našimi otroki ali pa udeležba na kakšnem teku in že je naš dan lepši.

Druženja so potekala od leta 2015 najprej enkrat tedensko v Knjižnici reči, na Belokranjski 6 v Ljubljani, od meseca maja 2018 do pomladi 2019 pa v naših takratnih prostorih v Ljubljani na naslovu Pod jezom 33, Ljubljana – Vrhovci.

Kako se je začelo?

Naključno srečanje staršev s podobnim mnenjem in pogledom na obravnavo njihovih otrok se je nadaljevalo s sprehodi. Prvotni namen druženja je bil izmenjava mnenj, izkušenj in socializacija otrok.

Začeli so se mrzli zimski dnevi, zato smo sprehode morali skrajšati. Iskali smo lokale, dostopne in hkrati dovolj prostorne za invalidske vozičke, kjer bi lahko v miru nadaljevali pogovor. Ker to tudi v Ljubljani ni enostavno, smo imeli kar nekaj dela z organizacijo sprehodov.

Za pomoč smo se obrnili na društvo in skupaj smo začeli iskati prostore, kjer bi lahko druženja nadaljevali. Zasledili smo, da v Knjižnici reči brezplačno nudijo svoj prostor za razne dejavnosti. Dogovorila se je za termin enkrat tedensko. Sodelovanje je steklo in naše aktivnosti so se začele.

In vse počnemo?

Naša druženja so še posebej prilagojena težko gibalno oviranim otrokom. Sproti se dogovorimo kaj bomo počeli (poslušanje glasbe, branje pravljic, gledanje risank, telovadba, spoznavanje otrok med seboj, pogovor, igre …). Ponavadi gremo najprej na krajši sprehod in šele nato v notranji prostor. Včasih nas pot odnese tudi do bližnjega inštituta URI Soča, kjer si privoščimo zabavo na otroškem igrišču, ki je opremljeno z gugalnico za vozičke.

dsc_0324

Z velikim veseljem pa med nas tudi povabimo goste, ki nam popestrijo dogajanje in nas  obogatijo s svojo prisotnostjo in znanjem.

Tako sta nas v knjižnici obiskala Davor in Kaja s svojo kačjo druščino. Doživeti žive kače ob blizu, se jih dotikati in opazovati, je bilo nekaj posebnega.

009

Organiziramo tudi različna predavanja npr.:

Nena Vovk o nadomestni komunikaciji (NKD),

Branko Maglica o temi Naši otroci,

Blaž in Tine o konoplji in epilepsiji.

Naj vam zaupamo tudi, da se zelo radi potepamo. Večkrat se odpravili na različne lokacije. Za prevoz so seveda odgovorne družine same.

Sprehodi ob Savi v Tomačevem

Dobimo se na parkirišču pri prostorih za piknik (ali pred KK Pip) v Tomačevem. Sprehodimo se mimo ranča, obiščemo mini zoo in se ustavimo na igralih po poti ob Savi. Bolj pogumni lahko namočijo prste v reko Savo. Pri igralih je tudi manjši lokal Plaža za osvežitev.

ZOO

Obiski živalskega vrta so prav tako posebna doživetja za celo družino.

Botanični vrt

Po dogovoru se dobimo v Botaničnem vrtu, ki je enkratna lokacija za občutenje narave in učenje o letnih časih sredi urbanega naselja.

Tivoli

Zelo radi zavijemo v Park Tivoli, ki je idealen za sprehode z vozički.

Koseški bajer

Družimo se tudi ob sprehodih okrog Koseškega bajerja, ki je dostopen celo leto.

BIC, muzeji

Obiščemo BIC, kjer nam člani vivarističnega krožka predstavijo živali (legvani, kače, miške…) in vivarij. Spremljamo tudi gostujoče muzejske zbirke in si jih ogledamo tam, kjer je to dostopno za invalidske vozičke.

Decemberski sprehodi po Ljubljani

Vsako leto si ogledamo lučke po Ljubljani. Dobimo se pri Prešernovem spomeniku in si ogledamo  jaslice iz slame, praznični sejem, Moonolith, na koncu pa se ustavimo tudi na kakšnem čaju, da se malo pogrejemo. 

dscn2233

Ljubljanski grad

Z vzpenjačo smo osvojili Ljubljanski grad. Vožnja je za OPP in njihove spremljevalce zastonj. Ogled zanimivosti  na gradu žal ni v celoti dostopen za vozičke, tako da smo naredili krajši ogled.

Sprehodi po Ljubljani

Po Ljubljani se je zmeraj zabavno sprehajati, če le vreme dopušča.

dscn2137

 

Vesele nogice pa se ne samo sprehajajo, ampak tudi tečejo. Zagotovo ste nas opazili na našem dobrodelnem teku “Vesele nogice tečejo”, naši starši s svojimi izjemnimi otroki pa se udeležujejo tudi drugih tekov. Tako smo bili prisotni na FUN teku, DM teku, Istrskem maratonu, Martinovom teku …

PP kofetkanja (za starše OPP)

Zgodila so se tudi srečanja staršev skupine TGOO Vesele nogice, ponavadi zadnji vikend v mesecu. Kofetkali smo v Celju, Krškem, Ljubljani, Laškem in Kranju.

S svojo prisotnostjo in aktivnostjo v družbi razbijamo predsodke in omogočamo drugim, da nas spoznajo.

Odgovorna oseba za druženja in organizacijo je Ivica Pinter, ki tudi skrbi za objave na FB strani.

Tekst: Nataša Grobiša in Ivica Pinter

Fotografije: Alenka Lekšan

 

Za več informacij smo vam na voljo na telefonskih številkah 041-610-284 in 070-342-112 in e-naslovu drustvo.veselenogice@gmail.com.

Za vas smo dosegljivi kadarkoli.

 

Program skupina za samopomoč sofinancirata Ministrstvo za zdravje RS in  Fundacija FIHO.