Druženja staršev in otrok s posebnimi potrebami

Biti starš otroka s posebnimi potrebami zagotovo ni lahko, je pa lažje v kolikor spoznaš, da v tej situaciji nisi sam, da nas je več, ki si delimo podobne zgodbe in izkušnje. In ravno naše izkušnje, nasveti, predvsem pa podpora in rama, na katero se lahko opreš, ko ti je hudo, nam zagotovo lahko pomagajo premagati marsikatero stisko. Včasih je dovolj le sproščeno druženje, klepet, sprehod, igra z našimi otroki ali pa udeležba na kakšnem teku in že je naš dan lepši.

In da so dnevi staršev otrok s posebnimi potrebami v našem društvu lepši, še posebej skrbi naša članica Alenka Lekšan, ki je gonilna sila naših druženj, ki potekajo od leta 2015 naprej enkrat tedensko v Knjižnici reči, na Belokranjski 6 v Ljubljani.

Kako se je začelo?

Naključno srečanje staršev s podobnim mnenjem in pogledom na obravnavo njihovih otrok se je nadaljevalo s sprehodi. Prvotni namen druženja je bil izmenjava mnenj, izkušenj in socializacija otrok.

Začeli so se mrzli zimski dnevi, zato smo sprehode morali skrajšati. Iskali smo lokale, dostopne in hkrati dovolj prostorne za invalidske vozičke, kjer bi lahko v miru nadaljevali pogovor. Ker to tudi v Ljubljani ni enostavno, smo imeli kar nekaj dela z organizacijo sprehodov.

Za pomoč smo se obrnili na društvo in skupaj smo začeli iskati prostore, kjer bi lahko druženja nadaljevali. Zasledili smo, da v Knjižnici reči brezplačno nudijo svoj prostor za razne dejavnosti. Dogovorila se je za termin enkrat tedensko. Sodelovanje je steklo in naše aktivnosti so se začele.

In vse počnemo?

Naša druženja so še posebej prilagojena težko gibalno oviranim otrokom. Sproti se dogovorimo kaj bomo počeli (poslušanje glasbe, branje pravljic, gledanje risank, telovadba, spoznavanje otrok med seboj, pogovor, igre …). V prostoru knjižnice so nam na razpolago stoli, mizice, računalnik in predvajalnik glasbe. Izposodimo si lahko različne igrače. Na voljo sta tudi hodulja in invalidski transportni voziček. Brskamo lahko tudi med preostalimi stvarmi, ki so na voljo širši javnosti. Imamo tudi dostop do mini kuhinje in WC-ja.

Če je vreme primerno, se lahko zadržujemo na njihovi terasi. Ponavadi gremo najprej na krajši sprehod in šele nato v notranji prostor. Včasih nas pot odnese tudi do bližnjega inštituta URI Soča, kjer si privoščimo zabavo na otroškem igrišču, ki je opremljeno z gugalnico za vozičke.

dsc_0324

Z velikim veseljem pa med nas tudi povabimo goste, ki nam popestrijo dogajanje in nas  obogatijo s svojo prisotnostjo in znanjem.

Tako sta nas v knjižnici obiskala Davor in Kaja s svojo kačjo druščino. Doživeti žive kače ob blizu, se jih dotikati in opazovati, je bilo nekaj posebnega.

009

V letu 2016 pa so nam predavali:

Nena Vovk o nadomestni komunikaciji (NKD),

Branko Maglica o temi Naši otroci,

Blaž in Tine o konoplji in epilepsiji.

Izjemno smo hvaležni ekipi Knjižnice reči, da so nas gostoljubno sprejeli medse. S svojo prisotnostjo razbijamo predsodke in se omogočamo drugim obiskovalcem, da nas spoznajo.

Naj vam zaupamo tudi, da se zelo radi potepamo. Tako smo se letos odpravili na več lokacij. Za prevoz so seveda odgovorne družine same.

Sprehodi ob Savi v Tomačevem

Dobili smo se na parkirišču pri prostorih za piknik (ali pred KK Pip) v Tomačevem. Sprehodili smo se mimo ranča, obiskali mini zoo in se ustavili na igralih po poti ob Savi. Bolj pogumni so lahko namočili prste v reko Savo. Pri igralih je tudi manjši lokal Plaža za osvežitev.

ZOO

Obiski živalskega vrta so prav tako posebna doživetja za celo družino.

Botanični vrt

Po dogovoru se dobimo v Botaničnem vrtu, ki je enkratna lokacija za občutenje narave in učenje o letnih časih sredi urbanega naselja.

Tivoli

Nekajkrat smo zavili v Park Tivoli, ki je idealen za sprehode z vozički.

Koseški bajer

Družili smo se tudi ob sprehodih okrog Koseškega bajerja, ki je dostopen celo leto.

BIC, Muzeji

Obiskali smo BIC, kjer so nam člani vivarističnega krožka predstavili živali (legvani, kače, miške…) in vivarij. Spremljamo tudi gostujoče muzejske zbirke in si jih ogledamo tam, kjer je to dostopno za invalidske vozičke.

Decemberski sprehod po Ljubljani
Šli smo na ogled lučk po Ljubljani. Dobili smo se pri Prešernovem spomeniku in si ogledali  jaslice iz slame, praznični sejem, Moonolith, na koncu pa smo se ustavili na pijači. Kar nekaj časa smo iskali primeren lokal, da smo lahko parkirali vse vozičke.

dscn2233

Ljubljanski grad
Z vzpenjačo smo osvojili Ljubljanski grad. Vožnja je za OPP in njihove spremljevalce zastonj. Ogled zanimivosti  na gradu žal ni v celoti dostopen za vozičke, tako da smo naredili krajši ogled.

Sprehodi po Ljubljani

Po Ljubljani se je zmeraj zabavno sprehajati, če le vreme dopušča.

dscn2137

Vesele nogice pa se ne samo sprehajajo, ampak tudi tečejo. Zagotovo ste nas opazili na našem dobrodelnem teku “Vesele nogice tečejo”, naši starši s svojimi izjemnimi otroki pa se udeležujejo tudi drugih tekov. Tako smo bili prisotni na FUN teku, DM teku, Istrskem maratonu, Martinovom teku …

PP kofetkanja (za starše OPP)
Zgodila so se tudi srečanja staršev skupine TGOO Vesele nogice, ponavadi zadnji vikend v mesecu. Kofetkali smo v Celju, Krškem, Ljubljani, Laškem in Kranju.

Odgovorna oseba za druženja in organizacijo je Alenka Lekšan, ki tudi skrbi za objave na FB strani.

Tekst: Nataša Grobiša

Fotografije: Alenka Lekšan

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja