“Naš svet je drugačen”

Dika Majce: Milni mehurčki
Dika Majce: Milni mehurčki

Društvo Vesele nogice je v mesecu septembru organiziralo dobrodelno razstavo umetniških del v Državnem zboru na temo “Naš svet je drugačen”. Zakaj ravno takšen naslov? Menimo, da je vsak otrok nekaj posebnega. Otroke s posebnimi potrebami pa običajno ožigosamo za “drugačne”. Morda zaradi njihovega videza ali pa zato, ker ne dosegajo ciljev in zmožnosti svojih vrstnikov. Redko kdo pa dejansko vidi, da so to izjemni otroci, kljub temu, da ne bodo morda nikoli dosegali vrhunskih rezultatov v šoli, športu ali karieri. Nas, starše so naučili ceniti male stvari in ljubiti brezmejno. Borili so se za življenje in znajo biti srečni. Zato tudi mi ne odnehamo, učimo se od njih in jim pomagamo učiti se od nas. Prav bi bilo, da drugačnost ne bi bila več posebnost, ampak del našega vsakdanjega življenja. To pa bomo dosegli samo tako, da bomo sprejeli ljudi s posebnimi potrebami, takšne kot so. Razstava umetniških del na to temo je tako kamenček v mozaiku našega zavedanja, da v naši družbi obstajajo “drugačni” ljudje, ki potrebujejo našo pomoč, ljubezen in podporo. Posvečena pa je prav cerebralni paralizi.

Razstava je potekala med 2. in 6. septembrom 2013 v prostorih Državnega zbora Republike Slovenije. Uradna otvoritev razstave je bila 4. septembra ob 11.00 uri. Otvoritev je popestrila glasbena skupina Chillax. Nekaj utrinkov razstave v Državnem zboru si lahko ogledate tukaj.

Dobrodelna razstava naš svet je drugačen se je iz Državnega zbora preselila v Kulturni center v Laškem, kjer je bila na ogled od 24. to vključno 29. septembra 2013.

Iz Kulturnega centra v Laškem se je razstava preselila v hotel Wellness Park Laško kjer je bila na ogled v mesecu oktobru 2013.

Polona Kitak: Ljubljana se ogleduje
Polona Kitak: Ljubljana se ogleduje

Z razstavo istočasno združujemo umetnost, kulturo in dobrodelnost ter tako predstavljamo naš – drugačen svet. Menimo, da je potrebno, tudi v teh težkih časih, pokazati odgovornost in čut do najšibkejših v naši družbi. Na razstavi imajo slovenski umetniki priložnost predstaviti svoja dela, ljubitelji umetnosti pa imajo z nakupom umetniških del možnost prispevati denarna sredstva v dobrodelne namene. Poleg umetniških del, na razstavi, predstavljamo tudi sedem zgodb izjemnih otrok – otrok s posebnimi potrebami.

Umetniška dela za razstavo “Naš svet je drugačen” si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

Zahvaljujemo se vsem umetnikom, ki so nam za razstavo “Naš svet je drugačen” nesebično darovali svoja dela in vsem, ki ste v organizacijo razstave vložili ogromno prostega časa, energije, predvsem pa svojo dušo in srce. Zahvaljujemo se tudi novim lastnikom prekrasnih umetnin, saj so s svojo donacijo omogočili, da otroci s posebnimi potrebami lažje pridejo do terapij, ki jih nujno potrebujejo za svoj razvoj, ter pripomočkov, ki omogočajo lažje življenje tako njim kot njihovim družinskim članom.
Dokazali smo, da še vedno lahko stopimo skupaj, ko je to najbolj potrebno in spremenimo svet na bolje. Hvala!