Društvo Vesele nogice zbira igrače in knjige

Otroci z motnjami v razvoju imajo težave na različnih področjih. Večina ima težave na področju gibanja. Z  običajnimi igračami se ne morejo igrati,  lahko pa se igrajo s prilagojenimi igračami, ki omogočajo aktivacijo s pomočjo posebnih stikal. Nekateri otroci nikoli ne razvijejo običajnega načina govora. Zato ne morejo izraziti svojih najosnovnejših potreb drugače kot z jokom, protestom ali z nasmeškom. Pri njih je potrebno čim prej poiskati način komunikacije, s katerim  bodo lahko izrazili  svoje potrebe in želje tako, da bo to razumljivo za večino oseb iz okolja. Tak način komunikacije, ki  ga oseba izvaja na neverbalen način, imenujemo nadomestna in dopolnilna komunikacija.

Da bi spodbudili in omogočili učenje takšnega načina komunikacije se starši poslužujemo različnih pripomočkov, knjig in igrač na baterije:

  • igrače (na baterije) in didaktične igrače,
  • zvočne in različne knjige,
  • in kartonke.

Vse te igrače in knjige pa je potrebno predhodno prilagoditi, da so uporabni za učenje otrok s posebnimi potrebami.

Mogoče imate doma igračke in knjige, ki so se jih vaši otroci naveličali in bi jih želeli odstopiti otrokom z motnjami v razvoju. Pomembno je le, da so te igrače še uporabne, ni pa potrebno, da so nove. Igrače morajo biti delujoče in varne. Še posebej bi bili veseli igrač na baterije z gumbom za on/off, kajti takšne igrače se običajno dajo predelati za uporabo na stikalo, ki omogoča prilagojeno uporabo igrač. Rokovanje s stikali je tudi za otroke s težjimi motnjami gibanja, enostaven in zelo uporaben način za začetek učenja nadomestne in dopolnilne komunikacije pri otrocih.

V našem društvu bomo prejete igrače predelali, da se bodo lahko aktivirale s stikali in jih nato izposojali družinam z otroki z motnjami v razvoju. Knjigice bomo prav tako predelali za otroke, ki se učijo nadomestne in dopolnilne komunikacije (dodali jim bomo simbole, ki služijo za sporazumevanje).

Otrokom z težkimi motnjami govora se z uporabo nadomestne in dopolnilne komunikacije povečujejo možnosti njihovega sodelovanja v okolju in število oseb, s katerimi se lahko pogovarjajo. Z vašo pomočjo se bodo na takšen način – preko igre učili drugačnega načina sporazumevanja.

Igračke lahko oddate v Knjižnico REČI (Belokranjska 6, Savsko naselje, 1000 Ljubljana) ali prostore društva (Trubarjevo nabrežje 1a, 3270 Laško). V kolikor vam nobeno od mest ni blizu, se lahko dogovorimo za osebni prevzem (preko prostovoljcev oz. staršev, kontakt knjiznicandk.veselenogice@gmail.com).

Nekaj primerov knjig, ki jih zbiramo:

piki1images (1)piki2daj mi poljubčekz beti in miho