Začetki in razvoj therasuit tehnike po svetu

Začetek terasuit metode sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so začeli podobno obleko uporabljati astronavti v Rusiji, da bi z njo preprečili izgubljanje mišične moči zaradi breztežnosti. Zasnovala jo je dr. Siemeonova, imenovali pa so jo adelisuit, ker so astronavti hodili kot pingvini – adeli je vrsta pingvina. Nato jo je eden njenih sodelavcev pričel uporabljati pri svojem otroku s cerebralno paralizo in videl učinke. Tako se je obleka začela uporabljati v terapiji otrok v Rusiji, na Poljskem in Češkem. Prvotno obliko in zasnovo obleke sta dodelala in jo kasneje tudi patentirala fizioterapevta s Poljske, ki sta se preselila v ZDA, Izabela in Richart Koscielny, sama starša deklice s težko obliko cerebralne paralize. Novo obleko sta poimenovala therasuit. Po uspešni rehabilitaciji svoje hčere sta ustanovila terapevtski in učni center. Njuno znanje se širi po celem svetu. Potek izvajanja therasuit terapije: terapija se izvaja dve do tri ure dnevno tri tedne. Dokazano je, da so v tem času največji učinki, konec tretjega tedna se doseže optimalno stanje, ki se potem doma z redno vsakodnevno vadbo, ki traja od pol ure do ene ure, vzdržuje. Čez tri do štiri mesece se ponovi in spet dosežemo določen napredek. Napredek ne pomeni vedno samostojne hoje, za nekatere otroke je napredek ostati gibljiv, doseči boljšo kontrolo telesa, skratka, vsaka malenkost šteje.