Metoda Feldenkrais – Ozaveščanje skozi gib

Metodo je razvil dr. Moshe Feldenkrais (1904 – 1984), odličen fizik, inženir in znanstvenik. Bil je spoštovan inštruktor juda in avtor nekaj knjig o tej veščini. Do svojega 50. leta se je ukvarjal s fiziko, poškodba kolena pa je popolnoma preusmerila njegovo življenje. Ker mu zdravniki niso dajali upanja za popolno ozdravitev se je odločil, da se bo pozdravil sam. Svojemu znanju s področja borilnih veščin in joge je dodal sistematičen študij anatomije, nevrofiziologije, biokemije, psihologije in učnih teorij. Postopno se je razvijala metoda, ki je uspešno pomagala njemu in mnogim prijateljem. Osebno je izobrazil manjše število učiteljev, ki nadaljujejo njegovo delo in napisal nekaj knjig. Danes ima certifikat učitelja metode Feldenkrais preko 5000 praktikantov.

Dr. Feldenkrais je trdil, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo. Da smo si zagotovili
biološko in socialno preživetje smo v svojem otroštvu skozi osebno izkustvo privzeli določene vzorce obnašanja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat vrste neprimernih, celo travmatičnih gibalnih in čustvenih izkušenj so moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica.

Metoda Feldenkrais nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. Je edinstvena pot k razumevanju človeka, učenja in spreminjanja. S pomočjo giba raziskujemo svoje biološke in kulturne aspekte pozornosti, namena in mišljenja. Zavemo se, kako so človeški razvoj, učenje in gibanje medsebojno povezani. Rezultati vadbe so vedno osupljivi. Takoj se izboljša drža, gibljivost, koordinacija, samopodoba, zmanjšajo se bolečine, popustijo napetosti v mišicah.

Metodo Feldenkrais sestavljata dve tehniki:

Ozaveščanje skozi gib (ATM ali Awareness through Movement):
lekcije se izvajajo v skupini. Učitelj učencem ne kaže gibov, niti jih ne popravlja, ampak daje samo besedna navodila. Vsakdo jih poskuša izpolniti v svojem časovnem ritmu, kolikor mu dopušča in omogoča telo.

Lekcije so zelo učinkovite. Takoj zaznamo izboljšanje počutja, poveča se spontanost, na lahek, nežen in prijeten način se naučimo kako racionalno uporabljati svoje telo.

Posledice vadbe se odrazijo tudi v našem življenju. Postanemo komunikativni, bolj zdravi, bolj se zavedamo sami sebe in svojih življenjskih nalog, ki jih kar naenkrat opravljamo z lahkoto in zadovoljstvom.

Obstaja več kot 2000 lekcij, ki usklajujejo delovanje sklepov in mišic z ostalimi funkcijami našega telesa. Lekcije koristijo vsem, ki si želijo, da bi se gibali in ležali bolj udobno. Z njimi si učinkovito pomagajo gibalno ovirani, ljudje s kroničnimi bolečinami, psihološkimi in nevrološkimi problemi. Športnikom, plesalcem, pevcem, igralcem in glasbenikom pa novopridobljeno lahkotno in popolno gibanje omogoči vrhunsko predstavo.

Individualne lekcije (FI ali Functional Integration):
na njih učitelj z nežnimi gibi in dotiki odkrije škodljive vzorce gibanja posameznika ter vzpodbudi enostavnejše in bolj funkcionalno gibanje. Vsaka lekcija je prilagojena  posameznikovim potrebam.

Metodo zelo priporočamo osebam s kroničnimi ali akutnimi bolečinami v hrbtu, vratu, ramah, kolkih, nogah… in popolnoma zdravim, ki si želijo izboljšati samopodobo, postati ustvarjalnejši in najti svoj lastni izraz. Metoda Feldenkrais izjemno pomaga obolelim za multiplo sklerozo, cerebralno paralizo in prizadetim po možganski kapi, tako odraslim, kot tudi otrokom.

/avtor članka Petra Jeretina/