Therasuit terapija

Therasuit terapevtska tehnika je namenjena predvsem otrokom in mladostnikom s težavami v gibanju, najpogosteje se uporablja pri otrocih s cerebralno paralizo. Temelji na novih spoznanjih o tem, kako je mogoče zvečati mišično moč in razteznost mišic, ne da bi pri tem vplivali na slabšanje gibalnih vzorcev. Terapija je zelo uspešna in je z njo mogoče doseči napredek tudi takrat, ko z do zdaj poznanimi metodami ni več napredka. Okrepijo se mišice, ki se, ker se ne uporabljajo, krajšajo, izgubijo na moči, se spreminjajo in vedno bolj vodijo v kontrakture, ki jih poznamo kot spremljajoč pojav pri cerebralni paralizi. Poseben tritedenski način vadbe dokazano vpliva na preoblikovanje mišičnih vlaken in posledično na moč mišic in njihovo razteznost, kar da otroku nove možnosti za razvoj novih gibalnih vzorcev in zaznav o lastnem telesu.

Večina teh vaj se izvaja v posebni terapevtski kletki.  Vaje lahko razdelimo v tri sklope:

  • Suspenzijske vaje
    Kletka, vrvi, uteži in posebni škripci omogočijo vadbo izoliranih gibov, tudi tistih, ki jih je otrok pozabil ali jih sploh ni spoznal, in sicer tako, da se vse ostalo telo, razen mišic, ki jih vadi, izolira – otrok se lahko uči na primer le odmika ene noge.
  • Pajkove vaje
    Ime so dobile po elastičnih vrveh in posebnih pasovih, ki se od otroka napeljejo po terapevtski kletki in omogočijo, da se lahko otrok postavi v kateri koli položaj, tudi tistega, ki ga sam ne zmore. Na primer, otrok, ki ne more stati, lahko s pomočjo “pajka” stoji. To je dobro iz več vidikov: otroci zelo uživajo, saj zaznajo položaj, ki ga prej niso zaznali, počutijo se varne zaradi vrvi in pasov, zelo močan je vpliv na senzoriko, torej občutenje lastnega telesa, saj se lahko otrok v teh vrveh obrne, naredi preval, skače – vse to pa je gibanje, ki jim manjka. Hkrati vrvi služijo kot terapevtove dodatne roke in otroka ves čas silijo v aktivnost in povečevanje mišične moči, kar posledično vpliva na gibljivost.
  • Terapevtska obleka
    Po njej je terapija dobila ime. Ta obleka deluje na telo podobno kot pajkove vaje: posamezni deli oblačila so povezani z elastičnimi vrvicami in terapevt jih napne tako, da z njimi popravlja slab vzorec (na primer neustrezen položaj kolena). Če otrok ne more kontrolirati glave, se doda tudi posebna kapa, ki se poveže s telovnikom, telovnik pa s hlačami, hlače s kolenčniki, ti s čevlji… Tako se dejansko sestavi aktivna opornica za celo telo, ki nudi otroku oporo in ga istočasno sili v aktivnost.

Prednosti terapije je zelo veliko: poleg povečanja mišične moči, gibljivosti in izboljšanje mišičnega tonusa nasploh, se učinki terapije hitro kažejo še na področju ravnotežja, koordinacije, govora, senzorike.

Preberite še: