Masaže

Masaža je najstarejša naravna oblika zdravljenja in ohranjanja zdravja. Ročne masaže so poznali in uporabljali že starorimski in starogrški zdravniki. Dojemali so jo kot najpomembnejše sredstvo za odpravljanje, lajšanje bolečin kot tudi zdravljenje. V zdravstvu se danes uporablja kot dopolnilna terapija osnovnim terapijam, predvsem pri zdravljenju bolečine in pretočnih motenj, v preventivi pa za ohranjanje zdravja in zmanjševanje stresa.

Osrednji del masaže je dotik (mehanični dražljaj) dlani na telo, ki skozi postopke gladenja, gnetenja, pritiskanja, vtiranja, tresenja in udarjanja posameznih delov telesa privede do pozitivnih, sprostitvenih učinkov na celotno telo.

Pozitivni učinki klasične masaže na:

  • kožo: spodbuja delovanje lojnic, poveča se pretok krvi skozi kožo prinese dodatna hranila v to področje, zato se izboljša stanje kože, poveča se elastičnost in vitalnost kože;
  • mišični sistem: masaža zmanjša mišične prikrajšave (restrikcije), otrdelost in krče (spazme), poveča se prekrvavitev mišic, posledično prejme mišica več kisika in hranil, s tem se pospeši regeneracija.
  • živčni sistem: masaža zmanjša bolečine – sproščajo se endorfini, odpravlja nespečnost ter koristi pri lažjih depresivnih stanjih in po stresnih situacijah.
  • endokrilni sistem: masaža vrača hormonsko ravnovesje saj znižuje raven hormona kortizola, ki povzroča stres, uravnava izločanje melatonina, ki je ključen za uravnavanje spanca, ter spodbudi možgane, da proizvajajo endorfine, naravne telesne zaviralce bolečine.
  • kardiovaskularni sistem: masaža pospeši priliv venske krvi v srce, izboljša oskrbo srčnega tkiva s hranili in kisikom, krvni pritisk se začasno zniža (ker pride do razširitve ven), zmanjša možnost za nastanek ishemije (pomanjkanje kisika v tkivih);
  • limfni sistem: masaža pospeši pretok limfe po limfnem sistemu ter tako pomaga pri odpravljanju stranskih proizvodov metabolizma in bakterij.
  • Ugodno vpliva na peristaltiko, odpravlja kolike, napihnjenost in zaprtost.

Najpomembneje je, da se po masaži počutimo sproščeno, umirjeno, prerojeno, saj se zavedamo, da smo storili nekaj dobrega za svoje telo.