Katja

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKatja Zalar se je rodila 15.1.1996 v Ljubljani z diagnozo cerebralna paraliza. Po porodu so se pojavili hudi krči, bila je že takoj na močnih zdravilih. Pri dveh letih je že začela spoznavati črke, žal pa ni nikoli osvojila motorike kot sovrstniki.

Komaj šestletna je odšla v Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik in se domov vrača le za vikende. Njena diagnoza se je sproti spreminjala: cerebralna paraliza, tetraplegija, spastična, ishemična in diskinetična oblika z veliko nehotnimi gibi

Katja se lahko giblje samo tako, da se premika po kolenih. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADrugače pa sedi samostojno na vozičku, kjer najrajši upravlja s svojim prenosnim računalnikom, ki pa se mu že iztekajo zadnje moči. Katja nima fine motorike in z veliko truda tipka le s tremi prsti. Najrajši piše in komunicira s prijatelji. Veliko težavo ji predstavlja tudi težje razumljiv in manj razločen govor. Je prijazno in komunikativno dekle, rada bere in posluša glasbo. Doma ima tudi kobilo Dolly, ki je njena najboljša prijateljica. Jahanje je za Katjo najboljša terapija, saj je podobna človekovi hoji in gibanju.

Katja obiskuje 4. letnik srednje ekonomske šole v Kamniku in je uspešna učenka.

Katja  prihaja iz petčlanske družine. Ima dve sestri, ki sta najstnici. Starša sta oba zaposlena, oče dela v bližnji lesni tovarni kot delavec, mama pa na Centru za socialno delo Cerknica dela kot negovalka in oskrbovalka starejših in invalidnih oseb na domu. Njuna dohodka znašata toliko, da imajo za osnovne življenjske potrebe. Živijo na podstrešnem majhnem stanovanju, v stari hiši. Starša sta nosila Katjo sama po stopnicah. Za premikanje po stanovanju ima Katja navaden voziček, ker je električni, zaradi prostorske stiske, prevelik. Imeli so avto star več kot 12 let, brez prilagojene dvižne rampe. Kadar so imeli v vozilu naložen tudi električni voziček, sta se lahko z njim peljala samo voznik in sovoznik. Nakup večjega avtomobila jim je predstavljal prevelik finančni zalogaj.

Družina Zalar je potrebovala za prevoz Katje in njenega električnega vozička kombinirano vozilo s prilagojeno dvižno rampo. Nujno so potrebovali tudi stopniščni vzpenjalec.

V akciji “Stopimo skupaj in pomagajmo Katji ter njeni družini!” je družina uspešno zbrala dovolj sredstev, za nakup kombiniranega vozila z dvižno rampo ter stopniščni vzpenjalec. Katja Zalar in njena družina se zahvaljuje vsem, ki ste pomagali pri pridobitvi novega vozila ter stopniščnega vzpenjalca. Zahvaljujejo se tudi vsem medijem, ki ste jim priskočili na pomoč: Delo, Nedeljski dnevnik, Dnevnik, Slovenske novice, Slivniški pogledi, Primorsko-notranjske novice ter Radio 94.

Brez vas dobrih ljudji, ki ste jim prisluhnili danes Katja in njena družina ne bi imela tega kar nujno potrebuješ za prevoz invalida.

Akcijo ste lahko spremljali na Facebook strani Pomagajmo Katji Zalar.

Družina Zalar se iskreno zahvaljuje za vsak vaš prispevek!