Gaja

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGaja je bila zelo težko pričakovana hči, nečakinja, vnukinja in pravnukinja. Čas nosečnosti je bil zame in mojega partnerja zelo prijeten in poln pričakovanj. Do dneva poroda se je Gaja lepo razvijala, moje počutje kot tudi izvidi so to potrjevali.

Aprila 2013, na dan poroda, je prišlo do zapletov. Kljub slabemu ctg-ju in mekonijski plodovnici so s porodom nadaljevali po naravni poti, kar je botrovalo temu, da je Gaja ostala brez kisika. Potrebno jo je bilo oživljati. Oživljali so jo več kot 30 min. Nemoč, strah, žalost prepleteni z jezo in razočaranjem so samo delček tistega, kar sem čutila v sebi. Porod je bil zelo travmatičen za naju oba, kot tudi najine bližnje. Veselje ob pričakovanju novega družinskega člana se je sprevrglo v nočno moro, nočno moro iz katere se nikakor ne moremo zbuditi.

Gaja (3)Na mojo veliko žalost nisva bili deležni pravilne in pravočasne oskrbe ter pomoči. Šele s prihodom na Pediatrično kliniko v Ljubljani je bila Gaja deležna potrebne oskrbe.

Gaja je želela živeti. S svojo močno voljo je mala borka to tudi dokazala in uspela. Preživela je! Žal pa je zaradi pomanjkanja kisika utrpela hudo poškodbo možganov. Gaja ima cerebralno paralizo 5. stopnje. Ima pa tudi diagnosticirano farmakorezistentno epilepsijo, kar pomeni, da ji ne pomaga nobeno antiepileptično zdravilo.

Napovedi zdravnikov so bile vse prej kot vzpodbudne. Rečeno je bilo, da Gaja po vsej verjetnosti ne bo jedla, govorila, hodila … S pomočjo logopedinje in ob močni volji naju obeh smo Gajo počasi naučili jesti po žlički. Probleme ima le še s pitjem. Tekočino in zdravila dobiva po sondi, cevki, ki je vstavljena skozi nos v želodček. Kmalu pa bo namesto tega potrebno vstaviti gastrostomo. Kljub vsemu trudu se Gaja ne razvija kot njeni sovrstniki. Pri dveh letih še ne drži glavice pokonci, ne govori, ne hodi itn. Vsi srčno upamo in verjamemo, da se ji bo stanje nekoč izboljšalo.

Gaja (1)Gaja je prikupna deklica, velikih rjavih oči in dolgih trepalnic, rjavih skodranih las in lepega nasmeha. Nasmejijo jo različni zvoki predmetov, živali, piskajočih igrač in poljubčki. Z oglašanjem zna povedati, če ji kaj odgovarja ali pa jo moti. Zelo rada se vozi v vozičku in avtomobilu. Ob pomoči odraslih se rada kopa v bazenu, igra in pleše.

Vrtec obiskuje od lanske jeseni. Glede na njen odziv v njem neizmerno uživa. Ker pa ima zelo pogoste, ponavljajoče okužbe dihal, veliko manjka. Gaji pripada enkrat tedensko fizioterapija in obravnava s strani logopedinje. Doma pa je deležna BDA terapije – Biomecanical Devalopmental Approuch.

S pomočjo terapij skušamo Gaji pomagati, da bi čim bolje napredovala. Ker je terapij, ki nam jih nudi ZZZS, znatno premalo, bi potrebovali dodatno pomoč za izvajanje večjega števila terapij in ostalih pripomočkov. Vsak prispevek bo pripomogel h Gajinem napredovanju, zato Vas prosimo za pomoč.

Gajina mamica