Medina

svaštarija 113

Medina Dedić je 8-letna deklica, ki ima cerebralno paralizo, trdovratno epilepsijo, slepoto oz. slabovidnost, težko motnjo v duševnem razvoju in mikrokranijo. Medina ne hodi in je zaradi mnogih težav odvisna od tuje pomoči 24 ur na dan.

Mamica Anela je v 4. mesecu nosečnosti od zdravnikov izvedela, da nekaj ni v redu in da se otrok ne razvija, kot bi moral. Opravila je vse preiskave, vendar niso ugotovili, kaj bi lahko bilo narobe. Po porodu, v 3. mesecu starosti, je Medina začela bruhati, imela je tudi drisko, zato so šli na infekcijsko kliniko, kjer so Medini preiskali kri zaradi možnosti okužbe s CMV. Bila je pozitivna. Mamica se je okužila v zgodnji nosečnosti, ne da bi za to sploh vedela.

svaštarija 188Medina je že v trebuhu utrpela poškodbe možganov zaradi CITOMEGALOVIRUSA. Preventivnih testiranj za okužbo s CMV v času nosečnosti pri nas ne izvajajo. Medina je obiskovala razne ambulante preiskave, pri dveh letih je imela magnetno resonanco, ki je pokazala, da ima uničeno celotno možgansko skorjo.  Medina ima ima trenutno vsakodnevno do osem napadov v blažji obliki, kljub temu pa mora biti nenehno pod nadzorom, ker starši nikoli ne vedo, kakšen napad bo dobila. Dvakrat je že bila tri dni v komi zaradi okužbe sečil in močne vročine, kar bi lahko bilo za Medino vsakič usodno. Štiri leta je bila zaradi pogostih okužb sečil na Nitrofurantoinu. Ker so starši ugotovili, da ji ne pomaga, ji antibiotikov ne dajejo več. Mamica pravi, da je zdaj, ko vsak dan spije skodelico čaja 100 % brusnice, že dve leti brez težav.

Medina je v lanskem letu hodila tudi na therasuit terapije. V treh tednih terapij po tri ure dnevno je bil viden učinek. Medina se je začela postavljati na kolena. Ker pa je v družini zaposlena samo mamica, Medinin očka je namreč brez službe in prejema nadomestilo za izgubljeni  dohodek, so  terapije za njih prevelik finančni zalogaj. Medini ne morejo plačati rednih terapij,  zato so terapije v šoli edine, ki jih trenutno lahko ima.

svaštarija 716Medina rada poje, rada se carta, rada kolesari in uživa na morju. Rada je tudi v družbi sošolcev. Vključena je v Dnevni center CUDV Šiška, kjer je deležna obravnav logopeda, delovne terapij, fizoterapij, hipoterapij in drugih aktivnosti, ki se dogajajo na šoli. Doma je zelo živahna in svoje najbližje razveseljuje vsak dan znova. Vsak njen malenkostni napredek jim vlije moč, da se je potrebno boriti in gledati naprej. Pravijo, da se z dobrim, pozitivnim razmišljanjem da zelo veliko doseči. Medina je njihova deklica in ko gledajo za nazaj, se zavedajo, da so v življenju najpomembnejši optimizem, dobra volja in upanje na boljši jutri. Pravijo, da kar te ne ubije, te okrepi.  Njihova deklica je zdaj prava princeska. Težko je opisati ljubezen, ki jo doživljaš ob tako posebnem otroku – to srečo v nesreči lahko opišeš šele takrat, ko jo sam doživiš. Ljubezen do takega otroka izbriše vse naporne, neprespane noči in bolečino, imeti posebnega otroka je ena sama posebnost.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja