Društvo Vesele nogice se bori proti diskriminaciji mladoletnih oseb s posebnimi potrebami

Društvo Vesele nogice je po večletnem opozarjanju številnih pristojnih, da je potrebno odpraviti  večletno diskriminacijo mladoletnih oseb s posebnimi potrebami, ki ne prejemajo dodatka za pomoč in postrežbo 4. 2. 2022, prejelo potrditev Zagovornika enakosti,  da bi dodatek za pomoč in postrežbo moral pripadati vsem, ki ga potrebujejo – tako slepim kot videčim in slabovidnim otrokom s posebnimi potrebami, ki so zaradi svojih oviranosti odvisni od tuje nege in pomoči za opravljanje večine ali vseh svojih osnovnih življenjskih potreb.

Zagovornik načela enakosti je opravil oceno diskriminatornosti petega odstavka 100. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in ocenil, da je peti odstavek 100. člena ZPIZ-2 diskriminatoren do vseh videčih mladoletnih oseb, ki so zdravstveno zavarovane po drugih zavarovancih zavoda ali upokojencih in ki prav tako kot slepe osebe, potrebujejo za opravljanje svojih osnovnih življenjskih potreb pomoč druge osebe ter bi zato lahko bile upravičene do dodatka za pomoč in postrežbo.

Na podlagi  ocene, izdelane na našo pobudo, je Zagovornik Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že posredoval priporočilo, da zakonodajalcu predlaga takšno pravno ureditev, ki bo vsem mladoletnim otrokom s posebnimi potrebami, ki potrebujejo pomoč druge osebe za opravljanje svojih osnovnih življenjskih potreb, oz. njihovim staršem ali skrbnikom omogočila upravičenost do dodatka za pomoč in postrežbo oz. do ustrezno povišanega dodatka za nego otroka (po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih). Priporočilo je objavljeno tudi na spletni strani Zagovornika: https://www.zagovornik.si/priporocila/.

V torek, 1.3.2022 je bilo na 39. redni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnavano redno letno poročilo Zagovornika načela enakosti. Glede Zagovornikove ocene diskriminatornosti pa je, takoj po navedeni redni seji, potekala še 74. nujna seja, ki si jo lahko ogledate na povezavi: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174852610?s=tv. Zagovornik načela enakosti je podano oceno zelo dobro pojasnil, predsednica društva Vesele nogice, Spomenka Valušnik pa je našo pobudo zagovarjala in podala predloge za odpravo diskriminacije več stotim otrokom s posebnimi potrebami, ki bi dodatek za pomoč in postrežbo morali prejemati. 

Vir: https://365.rtvslo.si/

Seveda je to le korak na naši poti, da dosežemo, da se ta nedopustna diskriminacija odpravi in seveda da se prizna pravica do dodatka za pomoč in postrežbo vsem, ki jim dejansko tudi pripada. Predvsem da se odpravi diskriminacija tudi za nazaj za vsa leta, ko so bili prikrajšani in močno diskriminirani!  Pred nami je zato še veliko dela, da diskriminacija dobi svoj epilog. Volje, znanja, energije in srčnosti imamo dovolj. Ne bomo obupali! Za vse tiste, ki nas potrebujete,  bomo vztrajali še naprej. 

Hvala vsem, ki naše delo podpirate in hvala vsem, ki s svojim delom nesebično pomagate, da uresničujemo lepšo in pravičnejšo prihodnost oseb s posebnimi potrebami. 

Delo našega društva in programe, ki so namenjeni osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam, lahko podprete tako, da nam namenite del dohodnine, s poslanim SMS-jem na  NOGICE ali NOGICE5 na 1919 ali z donacijo na TRR številka  SI56 0400 1004 6527 688, ki je odprt pri Novi KBM d.d. 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.